Obec Vranovice > Volný čas > Obecní knihovna > Akce knihovny > Přednáška se spisovatelkou Martinou Bittnerovou

Přednáška se spisovatelkou Martinou Bittnerovou

Přednáška paní Bittnerová

Poslední akcí před vyhlášením nouzového stavu byly přednášky paní spisovatelky Martiny Bittnerové. První byl dopolední program pro žáky 4. a 5. třídy, pod názvem Barunka a odpolední pro veřejnost Partnerské osudy v 19. století. Bohužel současná situace se podepsala i do účasti na této přednášce, ale i tak měla velký úspěch. Jak říká sama autorka „ Nevadí, když přijdou třeba i jen dva posluchači, ale odměnou je jejich zájem o dané téma“
Dopolední program navštívili žáci pod vedením paní učitelky Mgr. Yvety Láskové a Mgr. Evy Hnízdové. Děti se prý na přednášku velice těšily a přišly v plném počtu, což bylo potěšením nejen pro mě, ale hlavně pro paní spisovatelku. V přednášce Barunka – jsme se dozvěděli její skutečný příběh – program nás dále seznámil s životem nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové. Probralo se i její skutečné dětství versus příběh babičky i osudy jejích dětí. Bylo pro mne velice milé překvapení, že i přes zatím neučeného se tohoto tématu ve škole, měli děti velké znalosti o Barunce a Boženě Němcové.
Odpoledne jsme se sešli v menším počtu, ale i tak jsme si užily příjemné odpoledne, plné novinek o Partnerských osudech v 19. století. Řekli jsme si, čím se lišil partnerský život v minulosti oproti současnosti? Jestli se měli naši předci méně rádi a více se tolerovali? Na tyto a další otázky odpověděl program, který na příkladu známých osobností – K. H. Máchy, Karoliny Světlé, Boženy Němcové a Růženy Svobodové přiblížil zákonitosti tehdejšího vztahového a rodinného života. Všechny jmenované osobnosti mají letos výročí. Program navazoval na knihy Lásky Boženy Němcové, Spisovatelky a Éros, Utajené životy slavných Čechů a Čas motýlích křídel.

p. Bittnerová 2
p. Bittnerová 2
p. Bittnerová 3
p. Bittnerová 3
p. Bittnerová 4
p. Bittnerová 4
p. Bittnerová
p. Bittnerová