Obec Vranovice > Aktuality > Zákaz vstupu do lesa

Zákaz vstupu do lesa

avenue 815297 1280

V souvislosti s aktuální meteorologickou a povodňovou situací, vydal Městský úřad Pohořelice, odbor životního prostředí, opatření o dočasném vyloučení vstupu do lesů v určitých lokalitách. Toto omezení vstupu má za cíl ochranu veřejnosti, která by mohla být ohrožena na zdraví nebo životech při pohybu v podmáčených a zaplavených částech lesů.

Zákaz se vztahuje na pozemky určené k plnění funkcí lesa v katastrálních územích:

  • Ivaň
  • Mušov
  • Vranovice nad Svratkou

Tyto oblasti se nacházejí v nivě řeky Jihlavy a Svratky, kde vysoké srážkové úhrny způsobily podmáčení lesních porostů. Dochází zde k tvorbě nebezpečných podmínek, které by mohly ohrozit bezpečnost návštěvníků lesa. Vzhledem k uvedeným skutečnostem je pohyb veřejnosti jak po lesních cestách, tak i přímo v porostech v dané oblasti, značným bezpečnostním rizikem především z důvodu možného pádu stromů!

Podle ustanovení § 54 odst. 1, písm. e) lesního zákona lze za porušení tohoto opatření uložit pokutu až do výše 100.000,-Kč.

Opatření o zákazu vstupu do lesa má platnost od 17. září 2024 do 30. září 2024, s možností prodloužení v závislosti na vývoji meteorologických podmínek a hladiny řek Jihlava a Svratka.

Apelujeme na veřejnost, aby toto omezení respektovala a nevstupovala do rizikových oblastí. Opatření je v zájmu ochrany veřejného zdraví a minimalizace rizik, která současná povodňová a meteorologická situace přináší.