Beseda Vinci Laszlo

Beseda Vinci Laszlo

Dne 29. 9. 2020 se zaplnil víceúčelový sál Centra volného času zájemci o alternativní medicínu. Přišli si vyslechnout přednášku známého českého chiropraktika Vinci Lázsla, který se léčbě bolesti bez pilulek a injekcí věnuje už spousty let.

Času, který zde posluchači strávili, určitě nelitovali. Vinci László se hned od začátku ujal svého úkolu seznámit lidi, jak si pomoci od bolestí bez prášků a injekcí. Posluchače provedl alternativní i čínskou medicínou a naučil je i několik postupů na zmírnění bolestí různých částí těla od hlavy až po chodidla.

Ve svých knihách a na přednáškách se zabývá tím, jak si ulevit od bolesti, převážně tedy zad, hlavy a páteře, bez injekcí a tlumících léků, aby mohli lidé fungovat i bez doktorů,“ popisuje své metody chiropraktik. „Chiropraxe a čínská medicína je alternativa klasické fyzioterapie“.

Některé postupy manipulační léčby, během níž Lázsló pomocí tlaku na konkrétní akupunkturní předvedl na dobrovolnících přímo v sále. Tlak na body uvolňuje napětí, není to však všelék a před každým ošetřením je proto nutné vyloučit vnitřní zranění.

„Já určitě neumím všechno, a když poznám, že jsou to třeba problémy právě vnitřního charakteru, tak to vůbec neřeším a posílám je k odborníkům,“ připouští Lázsló.

Potencionální zájemce o Lázslóvu metodu léčby mnohdy odrazuje jeden zásadní fakt – dost totiž bolí. Někteří jsme se přesvědčily přímo na přednášce, že bez bolesti se to neobejde a mnohdy je ta bolest větší než u těch injekcí. Ale je to o tom, že bolest nesmí jít za hranici, kterou má každý nastavenou jinak, protože to by se potom to tělo dostalo do křeče a nemělo by to ten efekt. Na někoho může tlačit dvěma kily a už křičí. Někdo ani při dvaceti kilech nemá dost a říká, že ještě může přitlačit. Je to individuální.

Autor populární knihy Zázračná chůze klade důraz i na prevenci a během přednášek, se kterými objíždí celou republiku a hostuje s nimi i v Českém rozhlase učí jak si od bolesti ulevit svépomocně. „Já se nejenom snažím pomoci lidem od těch problémů, které mají, ale učím je i tomu, aby si nepoškozovali tělo, učím protipohyby, ale hlavně je učím kam a jakým způsobem si zatlačit, aby ta která bolest ustoupila.“

Léčba pomocí tlakových masáží totiž vyžaduje cvik a i sám Lázsló přiznává, že se neustále učí. „Učím se od všech – od babiček, od primářů, hledám ve fyzioterapii i v rehabilitaci. Jsem otevřený a učím se ode všech,“ uzavírá Lászlo.

Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo
Beseda Vinci Laszlo